11 Ocak 2014 Cumartesi

YURTDIŞI-ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ

Adını Saraybosna’dan (Bosna Hersek) almış ve 2003 yılında Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.  Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), her din ve kültürden insanın bulunduğu bir ortama sahiptir ve mevcut öğrenci-öğretim kadrosu her gün artarak büyümeye devam etmektedir. Üniversitede, Mühendislik ve Fen Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler ile Ekonomi ve Yönetim Bilimleri’nden oluşan 3 fakültede eğitim verilmektedir.
IUS, Türkiye-Bosna-Hersek arasında bir köprü vazifesi görerek; her iki ülke halkının birbirini tanıması, yakınlaşması ve ortak değerlerinin yeniden gün yüzüne aktarılmasını; sosyal kültürel ve ekonomik yönlerden Bosna-Hersek’in gelişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.  
IUS’nin eğitim ve iletişim dili İngilizcedir. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin eğitimlerine başlamadan önce İngilizce Yeterlilik sınavına girmeleri gerekmektedir. İngilizceleri yeterli olan öğrenciler doğrudan 1. Sınıfa giderler. İngilizce seviyesi yeterli olmayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Okuluna devam ederler. IUS yaz dönemi boyunca da İngilizce dillerini geliştirmek isteyen öğrencileri için Yoğun Yaz İngilizce Programı sunmaktadır.
IUS’ta öğrenciler için danışmanlık ve Boşnakça dil desteği hizmetleri verilmektedir. Dönemsel olarak salcılık, paintball, dağ yürüyüşü, doğa yürüyüşü, kayak, futbol-masa turnuvalarının yanında, Bosna’nın tarihi ve doğal güzelliklerine ve komşu ülkelerine geziler organize edilmektedir. Okulda ayrıca Festivaller, yarışmalar, sosyal duyarlılık projeleri, öğrencilerin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla konferanslar, söyleşiler ve sunumlar düzenlenmektedir.
IUS, öğrencilerinin yeteneklerini geliştirebilecekleri pek çok kulübün kurulmasına önderlik etmekte ve öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu teknik ve idari desteği sağlamaktadır. IUS’ta eğitim gören her öğrenci, sadece bir öğrenci olarak nitelendirilmez; öğrenci üniversite ortamına katkıda bulunan, bir kurum üyesi olarak hareket edebilen, bunun sorumluluğunu alabilen ve taşıyabilen bir birey olarak algılanır ve eğitimini sürdürür.
Kayıt Kabul Şartları
Türkiye’den kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin lise diplomasına sahip olmaları yeterlidir. Lisans diplomasının denkliği için YGS sınavının puan barajını geçmeleri şartı aranmaktadır. Geçerli ya da yeterli puana sahip olmayan adaylar YÖK tarafından kabul edilen uluslar arası bir sınav puanı ile başvuru yapabilirler. Kayıt yaptıracak öğrenci için YÖK denkliğinin bir önemi yoksa YGS sınavına da girmesine gerek yoktur. Lise diplomaları ile doğrudan kayıtlarını gerçekleştirebilirler.
Konaklama
IUS öğrencilerine geniş bir alana inşa edilmiş yurtlarıyla iyi bir konaklama imkânı sunmaktadır. Yurtlar, 2 ve 5’er kişilik odalardan meydana gelmektedir. Ayrıca, öğrenciler için çalışma alanları, ortak kullanım mekânı, çeşitli spor aktiviteleri yapabilecekleri salon ve kablosuz internet gibi zengin olanaklar mevcuttur. 
Burslar
IUS’ta başarı gösteren öğrencilere %25, %50, %75, %100 oranlarında burslar sağlanmaktadır. Her yıl güncellenen burslar okul tarafından öğrencilere bildirilmektedir.
Vize
Bosna-Hersek, Türk vatandaşlarına giriş vizesi uygulamamaktadır. Ancak, ÖSYM yerleştirmesi ile ya da SD üzerinden kayıt yaptıran ve kabul edilen öğrencilerin oturum izni alması gerekmektedir. Üniversite bünyesindeki Sosyal İşler Daire Bakanlığı’na bağlı Vize Bölümü, oturumlu vize işlemleri için hizmet sunmaktadır. Öğrenciler ülkeye giriş yaptıkları gün bu departmana giderek öğrenci vizesi için başvuru yapmak zorundadırlar.
Başka Bir Yüksek Öğretim Kurumundan IUS’a Geçiş ve Ders Transferi (Yatay Geçiş, Dikey Geçiş)
IUS Mühendislik Programları ABET ölçütlerine göre hazırlanmıştır. IUS, Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) dâhildir. Bu nedenle Avrupa üniversiteleri arasında öğrenci değişimine ve ders transferine fırsat sağlanmaktadır.
Bir başka yüksek öğretim kurumundan IUS’a geçiş yapmak mümkündür. Bu geçiş temelde 4 şekilde olabilir:
·        2 yıllık bir yüksek öğretim kurumunu tamamladıktan sonra IUS’a geçiş yapmak,
·        2 yıllık bir yüksek öğretim kurumunu tamamlamadan, bazı dersleri geçtikten sonra IUS’a geçiş yapmak,
·        4 yıllık bir yüksek öğretim kurumunu tamamladıktan sonra IUS’a geçiş yapmak (daha çok TEF’li öğrencilerin tercihi),
·        4 yıllık bir yüksek öğretim kurumunu tamamlamadan, bazı dersleri geçtikten sonra IUS’a geçiş yapmak.
Tüm bu geçişlerin hepsinde, önceki yüksek öğretim kurumunda başarılı olunan derslerin IUS’a transferi mümkün olabilir. Transfer işlemleri açısından bu 4 grup arasında bir fark yoktur. Transferin gerçekleşmesi için öncelikle IUS’a kayıt yaptırmak gerekir.
Daha sonra bu öğrenciler:
·        IUS Transfer Komitesi’ne hitaben yazılmış ve transfer talebini ifade eden bir dilekçe,
·        Bu dilekçenin ekine önceki yüksek öğretim kurumundan aldığı derslerin dökümünün (transkriptinin) ve ders içeriklerinin eklenmesinden sonra İngilizce yeterlilikleri var ise direk fakültelerine ve programlarına başlayabilirler.
·        İngilizce yeterlilikleri yok ise İngilizce okulunda İngilizce eğitimi aldıktan sonra ve İngilizce sınavını geçtikten sonra fakülte ve bölümlerine başlayabilirler.
Transfer komitesi, öğrencinin önceki yüksek öğretim kurumundan aldığı dersler ile IUS’ta verilen dersleri karşılaştırır ve karşılığı olan dersler transfer edilir. Bu işlem sonunda IUS’ta karşılığı bulunan IUS dersleri “transfer dersleri” olarak tanımlanır. Öğrenci transfer derslerinden T (transfer) harf notu ile başarılı sayılır ve bu derslerin kredisini almış olur. Transfer öğrencileri, her program için geri kalan dersleri ve şartları sağladıktan sonra mezun olabilirler.
Bölümler (İngilizce)     
Hazırlık Sınıfı
İngilizce Dil Okulu (ELS)     
İngilizce Yaz Okulu (ELS)   
Lisans Bölümleri (İngilizce)
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı (VACD)
* Graphic Design and Advertising
* Multimedia (2D/3D Animation, Web Design)
* Film and Television (Digital Video Editing)  
Sosyal ve Siyasal Bilimler (SPS)               
Psikoloji (PSY)     
İngiliz Dili ve Edebiyatı        8     
İşletme ve Liderlik      
İktisat    
Uluslararası ve Halkla İlişkiler  
Genetik ve Biyomühendislik     
Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği 
Endüstri Mühendisliği 
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 
Makine Mühendisliği   
Mimarlık
Yüksek Lisans Bölümleri (İngilizce)
Genetik ve Biyomühendislik     
Bilgisayar ve Mühendislik  
Endüstri Mühendisliği 
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 
Makine Mühendisliği   
Mimarlık
Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı
Sosyal ve Siyasal Bilimler 
Psikoloji
Kültüroloji Öğrenim     
İngiliz Dili ve Edebiyatı       
Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi  
Ekonomi
İşletme  

Donanmaci Mahallesi İzmir, Karşıyaka
Tel/fax- 0 232 441 74 34
Gsm:0(507) 917 37 50
skyp/sdworld
facebook/sdyurtdisiegitim.com
msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com
www.sdyurtdisiegitim.com.tr

E-mail: info@sdyurtdisiegitim.com.tr




     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder